Pre základnú funkčnosť, spríjemnenie používania webu, analytické účely a v prípade udelenia súhlasu aj na účely cielenia reklamy využívame súbory cookies. Nastavenie vlastných preferencií cookies môžete kedykoľvek upraviť odkazom v spodnej časti stránok.
logo    Gastrozariadenie  Profesionálne gastrozariadenie  Gastrozariadenie pre profesionálov, konvektomaty 

Quatro - jednoduchý nákup na splátky

NajNakup.sk - Objavte najlepšie ceny na slovenskom internete.

gastrolux žilina

Gasztrometál

GAMKO - barová technológia

Liebherr - chladenie

konvektomat retigo

Konvektomat RATIONAL

gastrohaal

robot_coupe

Bratři_Horákové

>

TOVAR V AKCII

naša cena 1 249,00 €
do košíka:
naša cena 3 449,00 €
do košíka:
naša cena 3 800,00 €
do košíka:

NAJPREDÁVANEJŠÍ

naša cena 195,00 €
do košíka:
naša cena 429,00 €
do košíka:

ČLÁNKY

arr3Kalibrované teplomery a vlhkomery Chladiarenské teplomery - digitálne a analógové teplomery do chladničiek a mrazničiek s možnosťou... arr3Kalibrovaná sada teplomerov a vlhkomerovKALIBROVANÁ SADA - teplomery-vlhkomery Kalibrovaná sada teplomerov a vlhkomerov vhodná pre všetky... arr3Čo je to gyrosGyros Gyros je grécke jedlo rýchleho občerstvenia, ktoré je zložené z plátkov mäsa pečeného na... arr3KebabKebab (tiež kebap, kabab, kebab, kebab, kibob, kebhav, kephav, qabab) je široká škála pokrmov mäsa,... arr3BlixeryBlixery Špeciálny typ stolného kutru, ktorý kombinuje funkciu mixéru a kutru a umožňuje vďaka... arr3Vodný kúpeľ bain - marieKuchárska technika bain-marie Vo francúzštine bain-marie znamená vodný kúpeľ a toto pomenovanie... arr3Nové produktyPizza pec FP-68R...

KONTAKTY

GASTROLUX, s.r.o.
Bytčická 2
010 01 Žilina
tel: +421 41 700 2647
info@gastrolux.sk
mobil: 0905 756 825
IČO: 36413186

Čo je to gyros

Gyros

Gyros je grécke jedlo rýchleho občerstvenia, ktoré je zložené z plátkov mäsa pečeného na vertikálnom grile, ktorý sa otáča pred zdrojom tepla. Mieru prepečenia je možné meniť zmenou intenzity zdroja tepla a vzdialenosťou zdroja tepla od mäsa

Gyros je asi najznámejšie grécke jedlo. Slovo gyros síce označuje pôvodne to korenie, ktoré sa dáva na mäso, ale dnes sa pod pojmom gyros myslí aj to jedlo -- korenené mäso opekané na ražni. Na Kréte (a myslím, že v celom Grécku) sa gyros robí v prevažnej väčšine z bravčového mäsa, výnimočne z hovädzieho. (Keď si dáte gyros niekde u Arabov v Prahe, tak dostanete hydinové mäso).

Sú dva hlavné spôsoby, ako sa gyros podáva:

  • s hranolkami a s omáčkou tsatsiki na tanieri (a s oblohou)
  • alebo v arabskom chlebe -- v pite -- do ruky

V reštauráciách na Kréte dostanete gyros častejšie na tanieri s hranolkami, výnimočne tiež s kúskom pity. Podstatná časť pokrmu je omáčka tsatsiki (tzatziki alebo ako sa to píše, výslovnosť [caciki]), čo je jogurt so strúhanou uhorkou a cesnakom a s korením. Je to veľmi dobré. Kiež by sa v Čechách podávalo tsatsiki namiesto tatarky!

Porcia Gyrosu stojí v bežných reštauráciách od šiestich do ôsmich euro. Ak uvidíte za päť, máte šťastie. Gyros v pite stojí dve až tri eurá (v Prahe pade). Ku gyrosu v pite si vyžiadajte plastovú vidličku, pretože vyžierať kúsky mäsa za chôdze pusou je veľmi ... ako to povedať ... neeurópske.

Správne sa má mäso s korením gyros opekať vo veľkom množstve na veľkom vertikálnom ražni a odspodu odrezávať. Niektoré malé reštaurácie by ale toľko mäsa nezaplatili, a tak robia gyros na panvici. Je to mastnejšie a nie je to také dobré.

Majiteľ pravej gréckej taverni v Malii nám odmietol gyros urobiť s odôvodnením, že gyros nie je typické grécke jedlo. Vyjadril sa o ňom ako o "lacnom mäse pre turistov" a ešte nám nakreslil obrázok prasaťa a odkiaľ že sa to lacné mäso odrezáva. Má možno pravdu, ale gyros by ste si na Kréte rozhodne nemali nechať ujsť. On možno Gyros ani nepatrí medzi pôvodné grécke jedlá, ale čert vie, je to jedno. Majú ho tu všade